05
Сер

8 порад по розміщенню меблів у спальні

Посперечатися з тим, що спальня повинна бути самим затишним, тихим і розслаблюючим місцем в квартирі, складно. У той же час, зробити спальню такою не завжди просто, як здається. З одного боку, необхідних предметів меблів тут має бути мінімум, але, з іншого боку, їх необхідно правильно розташувати щодо дверних і віконних прорізів, а також відносно один одного. Як правильно розставити меблі в спальні, і яких основних правил варто дотримуватися?

№1. грамотне планування

Щоб спростити собі задачу і не переставляти громіздкі предмети меблів з місця на місце, краще заздалегідь продумати їх розташування. Для цього можна скористатися спеціальними програмами, деякі з яких настільки прості в освоєнні, що підійдуть будь-кому, навіть не дуже досвідченому в даних питаннях, користувачеві. Не варто забувати і про численні мобільні додатки: варто задати тільки параметри кімнати і розміри необхідних предметів і перетягувати їх з місця на місце хоч до безкінечності, поки не знайдеться оптимальний варіант.

Ще більш простий спосіб – намалювати кімнату відповідно до масштабу, відзначити місця розташування вікон і дверей, а також розеток і вимикачів. Всі предмети меблів також в масштабі можна вирізати з паперу і рухати по умовній кімнаті, поки не знайдеться оптимальне рішення. Єдиний нюанс полягає в тому, що потрібно правильно врахувати розміри меблів: добре, якщо ви вже знаєте їх напевно, а не оперуєте зразковими значеннями. В останньому випадку ймовірність того, що щось не влізе і план розміщення меблів доведеться міняти, підвищується.

При виборі місця для всіх предметів меблів в спальні, перш за все, необхідно враховувати правила ергономіки, адже це місце відпочинку, і розслаблятися і спати там повинно бути зручно. Саме тому ширина проходу повинна бути не менше 70 см. Сьогодні захоплення фен-шуй стає все більш популярним, тому багато людей враховують і цю філософію при плануванні спальні.

№2. Як розташоване ліжко у спальні?

Почнемо з найважливішого і основного предмета спальні – ліжка. Щоб спальне місце було максимально затишним і комфортним, а сон – здоровим, краще врахувати такі поради:

    • ліжко краще ставити узголів’ям до стіни. Так у людини підсвідомо створюється відчуття захищеності і спокою. Якщо з якихось причин таке планування неможлива, то можна використовувати високе узголів’я або ж наблизити ліжко до високого предмету меблів;
    • двоспальне ліжко краще розташувати так, щоб підходи до неї були з обох сторін, при цьому не забувайте, що мінімальна ширина проходу – 70 см. Якщо спальня зовсім крихітна, а живуть в ній молоді люди, іноді цим правилом нехтують і присувають ліжко до стіни, чого не варто робити, якщо спальня належить людям у віці, оскільки вставати з ліжка їм буде не дуже зручно;

    • односпальне ліжко краще присунути бічною стороною до стіни – так вона буде виглядати гармонійніше, а відпочивати на ній буде затишніше;
    • не рекомендується розміщувати ліжко біля вікна. Хоч це досить романтичне рішення, але постійні протяги і холодне повітря від віконного прорізу не сприяють приємному відпочинку. Більш того, підхід до вікна буде утруднений. Винятком можна назвати випадок, коли в спальні є два великих вікна: тоді між ними можна розташувати ліжко, і то, якщо клімат в регіоні не дуже суворий і холодні зими – скоріше, рідкість;
    • прямо напроти дверей ліжко також не варто ставити. По-перше, це некомфортно для сплячих, по-друге, яскраве світло з сусіднього приміщення при раптово відкрилася двері здатний викликати дискомфорт. Краще, коли при пробудженні людина відразу звертає погляд на щось симпатичне і приємне для ока: картина, квітка, вікно і т.д .;
    • ліжко також краще не розташовувати напроти дзеркала, та й взагалі якщо дзеркало і передбачено в спальні, краще, щоб сплячі в ньому не відбивалися: створюється такий же ефект дискомфорту, як і при знаходиться перед ліжком двері;
    • цікаве рішення – поставити ліжко в кут і розташувати по діагоналі. У цьому випадку за ліжком виходить місце для тумби або полки для зберігання найнеобхідніших речей.

Природно, приліжкові тумбочки розташовуються з боків від ліжка. Розмір і дизайн може бути абсолютно будь-яким. Звичайно ж, краще використовувати однакові тумбочки, але сьогодні деякі дизайнери радять оформляти спальню асиметрично.

№3. Куди поставити шафу?

Крім ліжка, зазвичай, в спальні присутні приліжкові тумбочки, комод або туалетний столик і шафа. Іноді в цей список додається телевізор. Якщо ж в квартирі є гардеробна, то шафа в спальні не так вже необхідний, а натомість його можна поставити крісло, стелаж для книг або робочий стіл у залежності від вимог і переваг.

Зазвичай же, шафа – це невід’ємний елемент спальні. Це може бути як невелика шафа, так і містка шафа-купе. У будь-якому випадку, її краще поставити впритул до стіни для економії простору, ще один відмінний варіант – кутова шафа, яка відрізняється прекрасною місткістю.

Не рекомендується розташовувати шафу близько тієї стіни, де розташоване вікно, адже в цьому випадку її вміст не буде достатньо висвітлюватися сонячним світлом. Найкраще, якщо шафа буде розташована біля стіни навпроти вікна або біля стіни збоку від вікна.

№4. Де поставити комод?

Комод або туалетний столик – ще один обов’язковий атрибут спальної кімнати. Розташовувати можна в абсолютно будь-якому місці, а якщо над комодом немає дзеркала, то його можна використовувати і як тумбочку під телевізор, звичайно ж, при необхідності даного предмета техніки у вашій спальні. Якщо туалетний столик оснащений великим дзеркалом, то навпроти ліжка його краще не розташовувати з описаних вище причин.

Варто відзначити ще, що в деяких випадках спальню суміщають з робочим кабінетом. В цьому випадку в список необхідних предметів потрапляє стіл і стілець, а розмістити їх краще ближче до вікна, щоб максимально використовувати природне освітлення. Для організації місця для читання біля вікна можна розташувати крісло.

№5. Як розмістити меблі в маленькій спальні?

З урахуванням всіх описаних правил розставляння меблів в спальні стає не таким вже простим завданням, і воно ще більше ускладнюється, якщо мова йде про мініатюрної спальні. В цьому випадку потрібно розставити всі необхідні предмети, створити гармонійний і комфортний простір, але при цьому залишити досить місця для пересування.

По-перше, потрібно створити якомога більше місць зберігання, причому задіяти для цього зазвичай невикористаний в цих цілях простір. Так, все ліжко можна оточити стелажами, використовувати для зберігання речей і постільної білизни простір під ліжком, але в цьому випадку необхідно заздалегідь підібрати модель ліжка з місткою нішею. Таким чином, виграється місце, і від комода можна відмовитися. В крайньому разі, можна організувати над ліжком невелику поличку для зберігання найнеобхідніших речей.

Якщо не поміщається навіть самий компактна шафа, то замінити її можна вішалкою-штангою, щоб вішати на неї найнеобхідніші предмети. Цікаве рішення – організація подіуму: так можна виділити ліжко, та й додаткове місце для зберігання з’являється усередині подіуму. Ще один варіант – меблі-трансформер. Вони хоч і коштують дорого, але для деяких спалень – єдине рішення. Це може бути ліжко, що забирається в шафу або інші цікаві рішення. Для невеликої спальні готовий комплект меблів не дуже підходить, тому що може просто не поміститися, а ось модульні меблі – то, що потрібно.

Окремо потрібно відзначити вузькі спальні. В цьому випадку краще ставити ліжко перпендикулярно довгій стіні, щоб візуально нівелювати недоліки приміщення. Виняток становить лише той випадок, коли при такій розстановці меблів відстань до стін залишається менше 70 см.

№6. Як розмістити меблі У спальні, суміщеної з вітальнею?

Маленькі квартири – проблема багатьох з нас. Часто для спальні немає окремого місця, і вона поєднується з вітальнею. При цьому важливо виділити дві зони: особисту і суспільну. Для розмежування може служити ширма, шафа, стелаж, будь-яка перегородка – все залежить від стилю інтер’єру і особистих переваг. Спальну зону краще розташувати в самій віддаленій частині спальні-вітальні, щоб створити там якомога більше затишну й інтимну обстановку.

Якщо ж окремої спальної зони виділити не вдається, то доведеться, щоб диван поєднував дві функції: вдень – прийом гостей і сімейний перегляд телевізора, а вночі перетворювався – спальне місце. Залежно від того, скільки осіб будуть користуватися спальним місцем, підбирається і відповідний диван, важливо, щоб він розкладався.

№7. Як розмістити меблі у спальні, сполученій з дитячою?

Часто спальня, навіть в не самих маленьких квартирах, перетворюється на якийсь час в дитячу кімнату. Для ліжечка, в принципі, підійде будь-яке місце, головне, щоб воно було не біля вікна або дзеркала. Ліжечко може стояти впритул до батьківського ліжка або ж бути відділена пеленальним столиком. Для дитини (трохи) старше потрібно виділити невеликий диванчик і місце для іграшок, для грудного малюка над ліжечком можна облаштувати балдахін.

№8. Як розташувати меблі у спальні по Фен-Шуй?

Якщо ви шанувальник вчення фен-шуй, то при розстановці меблів в спальні варто враховувати такі правила:

    • найкраща форма для кімнати – квадрат або прямокутник;
    • меблі з гострими кутами – табу;
    • масивні меблі, якщо вони в наявності, обов’язково повинні стояти під стінкою;
    • всі частини спальні повинні бути освітлені, в т.ч. і кути;
    • краще купувати ліжко на ніжках для кращої циркуляції позитивної енергії;
    • розташовувати ліжко напроти дверей небажано, але воно повинно бути розташована так, щоб сплячий міг бачити двері. Найкраще місце для ліжка – бічна стіна, до якої вона повинна бути повернутою з голови;
    • дзеркал в спальні має бути мінімум, а навпроти ліжка краще повісити картину.

Якими правилами краще керуватися при розстановці меблів, вирішувати кожному.